Natuur in en om Diemen

Er zijn tijdelijk geen excursies. De eerst volgende is waterbeestjes eind augustus.


De ondertunneling van het spoor start in 2021 ...

Op 6 juli 2017 is het een hamerstuk bij de gemeenteraad: de ondertunneling start in 2021. Dat betekent iets voor de toekomst van Natuurpark Spoorzicht. Ondertunneling duurt 2-3 jaar. Daarna gaan plannen voor het park in de inspraak.

Net als in 1999 zijn de partijen het eens: er moet wat gebeuren. Net als in 1999 zijn de partijen het oneens. Woningbouw (SP, DL, GL, PvdO), hockeyvelden (PvdA, VVD), middelbare school (D'66), (deels) natuur (GL,SP, PvdO). Of het een of ander, of alles samen? In de structuurvisie staat "rood-groen" ontwikkelen, waarbij rood staat voor huizen, en groen voor groene bestemmingen zoals natuur, achtertuinen of sporten op kunstgras.
Alles kan nog, alles staat nog open (maar niet al te lang meer). Dit jaar hakt de gemeenteraad de knoop door. Als er geen azen of jokers in de mouw zitten, valt het doek (gedeeltelijk) na 25 jaar vrijwilligersbeheer. Niet vanwege het beheer, maar omdat grond schaars is geworden.

Essentakken sterven af, een ziekte
Over essenziekte, essentaksterfte, of (foutief) verwelkingsziekte, zie essentaksterfte
Daarin zijn ook links verwerkt over publicaties met betrekking tot iepziekte of iepenziekte.

Spoorzicht heeft essen-iepenbos, en dus van tijd tot tijd zowel zieke essen als zieke iepen. Beide ziekten worden veroorzaakt door schimmels.

Bronvermeldingen staan op de pagina over de essentaksterfte.

Op 29 juni was op het gemeentehuis overleg over kindertuinen. Er waren veel mensen aanwezig die het project een warm hart toedragen. Er komt een kindertuin naast buurtmoestuin "De Harmonie". Op de plek waar de buurtmoestuin eerst zou komen.

Schooltuinen, dat wordt het dus niet.
Dat is politiek een te beladen begrip. Kindertuinen zijn nieuw, dus nog niet beladen, met houten bakken, en als het even kan onder de IVN-vlag.

In oktober begint men met het bouwrijp maken van de grond, en in februari 2018 moet het project kunnen starten.

Spoorzicht planvorming gemeente Diemen
Spoorzicht herfstbeeld


Natuur in Diemen herfst 2016 vind je hier.


Laatste update: 8 juli 2017, 00:00