Oranje luzernevlinder Witjes [Pieridae] Colias croceus

    De Oranje lucenevlinder is niet gezien in het Laegieskamp in 2002.  
  Verspreiding:   Vrij algemene trekvlinder. Voor 1980 was deze vlinder op veel plaatsen en in grote aantallen te zien. Tegenwoordig neemt het aantal kilometerhokken waar de soort wordt waargenomen sterk af. Dat komt waarschijnlijk omdat de waardplant van de vlinder, luzerne, tegenwoordig zelden meer gebruikt wordt als groenbemester. Luzerne werd vaak gebruikt door boeren vanwege de eigenschap van de plant om stikstofbolletjes te vormen.
De oranje luzernevlinder wordt nog af en toe waargenomen in het Gooi. De gele luzerne vlinder die vroeger ook veel voorkwam in het Gooi, is daar sinds 1980 niet meer waargenomen.
 
  Waardplant:   Luzerne en wikkesoorten. De eitjes worden afzonderlijk op het blad van de waardplant afgezet.  
  Dagbesteding:   Zo'n 36% van de dag wordt besteed aan nectar zoeken. De belangrijkste geschikte nectarplanten zijn klaver, rode klaver, vederdistel, luzerne, akkerhoningklaver, vlinderstruik, paardenbloem, smalbladig kruisblad, gewone zandkool, rolklaver, kool, zulte en streepzaad.  
  Generaties:   Trekvlinder komt in mei en juni aan uit het zuiden. Daar komt een generatie uit die in augustus en september vliegt.  
  Overwintering:   De soort is niet in staat te overwinteren, en trekt na de zomer terug naar het zuiden.  
  Vlucht:   Trek: sloten, kanalen, rivieren, dijken en de kustlijn vormen de oriëntatielijnen voor de vlinder. Eiafzet: vindt plaats op graslanden en braakliggende terreinen.  
  Beheer:   Eieren, rupsen en poppen bevinden zich van mei tot september in de graslanden. In die periode kan er beter niet of gefaseerd gemaaid worden. Beter voor deze soort is extensieve begrazing.
In de maanden augustus en september is behoefte aan veel nectar op graslanden, akkerranden, dijken en taluds van sloten en kanalen.
 
  Observaties:   De oranje luzernevlinder is in 2002 niet waargenomen in 't Laegieskamp. De laatste waarnemingen van dit dier die bekend zijn, zijn van de Hollandse Brug bij Muiderberg.  
dagvlinders=>oranje lucernevlinder