Citroenvlinder Witjes [Pieridae] Gonepteryx rhammi

    Schitterend mooie vlinder in lente en zomer. Krachtige vlucht, over grote afstanden.
De Citroenvlinder kwam in 2002 in beide kilometerhokken voor in het gebied van het Laegieskamp.
 
  Zie:   Vliegtijden tabel  
  Foto:   Grotere foto
 
 
     
  karnemelksloot midden karnemelksloot noordwest karnemelksloot noordoost blauw grasland tennisbanen verlengde fortlaan zwembadvallei wei1 wei2 wei3 wei4 zwembadbos west zwembadbos oost eco-sloot fort pannekoek   Verspreiding:
De vlinder is een zeer algemene standvlinder (komt voor in 48.7% van de uurhokken). Toch is het ook een zwerver en wordt dus nog al eens aangetroffen in buurten waar geen waardplanten te vinden zijn.

Waardplant:
Citroenvlinder heeft twee waardplantem: sporkehout (vuilboom) en wegedoorn. Die waardplanten bevinden zich in bossen, bosranden, struwelen of kreupelhout. Het vrouwtje zet de eieren vroeg in het voorjaar af op de knoppen. Later in het voorjaar worden eitjes afgezet op een hoogte van soms meer dan 4 meter, aan het uiteinde van de jonge scheuten op de onderzijde van het blad. De rups verpopt zich op de waardplant.

Dagbesteding:
Zo'n 47% van de dag is de vlinder op zoek naar nectar, en daarvoor zijn meer dan 100 planten geschikt, o.a. koninginnenkruid, vlinderstruik, kattenstaart, kale jonker, speerdistel, gewone hennepnetel, sporkehout, braam, boon, knikkende distel, dopheide, watermunt, wilgenroosje, paardebloem, schermhavikskruid, struikheide, zeekool, vederdistel, kleine klis, longkruid.
 
  Generaties:   Eén generatie per jaar. Van begin juli tot eind juni een kalenderjaar later. De soort overwintert als vlinder. De winterrust start in oktober-november. In maart komen ze weer tevoorschijn. In het voorjaar wordt geopaard en worden de eitjes afgezet. Mannetjes en vrouwtjes komen gelijk uit de pop. Bij meeste andere vlinders komen de mannetjes eerder uit dan de vrouwtjes. Mannetjes verlaten de overwinteringsplaats wel eerder dan vrouwtjes.  
  Overwintering:   De vlinder gaat in diapause, o.a. in houtstapels en onder boomwortels, ontwaakt vroeg in het voorjaar, legt dan pas eitjes, en is daarom alweer vroeg in het jaar te bewonderen.  
  Vlucht:   Het citroentje maakt voor het eieren leggen alleen gebruik van vrijstaande heesters, niet van heesters die dicht op elkaar zijn geplant, zoals in plantsoenen.  
  Beheer:   Goed ontwikkelde bosranden met een groot kruidenaanbod is nodig.
In april, mei, juli en augustus moeten er veel geschikte nectarplanten in bloei staan.
Van belang is keus uit soorten heesters en de ruimte tussen die heesters in goed ontwikkelde bosranden, houtwallen, ruigten en tuinen.
 
dagvlinders=>citroenvlinder