Distelvlinder Vossen [Nymphalidae] Vanessa cardui
    De Distelvlinder trof ik in 2002 alleen aan in het zuidelijk kilometerhok van het Laegieskamp.  
  Zie:   Vliegtijden tabel  
  Foto's:   Foto1 en Foto2 gemaakt in het Laegieskamp.
Foto rups gemaakt in Park Spoorzicht in Diemen.
 
 
  karnemelksloot midden karnemelksloot noordwest karnemelksloot noordoost blauw grasland tennisbanen verlengde fortlaan zwembadvallei wei1 wei2 wei3 wei4 zwembadbos west zwembadbos oost eco-sloot fort pannekoek   Verspreiding:
In Nederland kan deze trekvlinder overal voorkomen (36.7% van de uurhokken). Maar of de vlinder komt, hangt elk jaar weer af van het weer (windrichting).

Waardplant:
Belangrijkste waardplanten zijn akkerdistel, kleine klis en grote brandnetel. Maar ook speerdistel, kleine brandnetel, alsemsoorten, carduus soorten, kaasjeskruid en kruisdistel zijn geschikt als waardplant.
De vlinder zet de eitjes afzonderlijk af op de onderzijde van het blad.
De rupsen leven tussen losjes samengesponnen bladeren. Vaak worden de rupsen door parasieten belaagd. De rups verpopt in de samengesponnen bladeren.

Dagbesteding:
Ruim 65% van de dagactiviteit bestaat uit nectar zoeken op meer dan 66 soorten planten. O.a.: Vlinderstruik, dahlia, klaver, koninginnenkruid, akkerdistel.
 
  Generaties:   De eerste arriveren in april. Het grootste aantal in juni. In mei en juni beginnen de vlinders eitjes af te zetten. De generatie daaruit vliegt van eind juni tot begin september (piek: half augustus). Deze generatie brengt een 2e voort die in september en oktober vliegt.  
  Overwintering:   In principe overwinteren distelvlinders niet. De vlinders trekken terug naar het zuiden.  
  Vlucht:   Voor verplaatsing en trek zijn van belang: bloemrijke begroeiingen op dijken, in bermen, tuinen, braakliggende terreinen en overhoekjes.
Nectar: Bloemenrijkdom is vooral in augustus en september van belang.
 
  Beheer:   Aanplant van nectar- en waardplanten in tuinen en parken, en het laten groeien van distels op braakliggende terreinen en extensief benutte weilanden is van belang.  
  Observaties:   Zeer algemene trekvlinder. Goede en snelle vlieger die soms in het donker doorvliegt. Grote aantallen kunnen gezamenlijk overtrekken. Voedsel wordt gezocht in tuinen en ruigten.  
dagvlinders=>distelvlinder