Bovenkant Kussenvormige houtzwam, hapalopilus rutilans, 5Kb   KOH test Kussenvormige houtzwam, hapalopilus rutilans, 5 Kb  
  Kussenvormige houtzwam
(Hapalopilus rutilans)
Landelijk vrij algemeen of loofbomen (lijsterbes,linde,esdoorn, berk e.d), maar nog niet gezien in park Spoorzicht e.o.
Het hele vruchtlichaam is aan de bovenkant en aan de onderkant gelijkmatig licht geelbruin tot kaneelbruin, en 3-8 cm breed. De hoedhuid reageert intens violet op KOH, of zilverig lila op een soda-oplossing. Zie foto rechts.
Volgens John Reijnders (Champignons in de Jordaan) is deze soort wel al waargenomen in het Amsterdamse bos, maar is het een nieuwkomer in dat gebied. We hebben hem ook in de Amstelveense Poel gezien op een boom die aanmerkelijk dunner was dan veel bomen die in park Spoorzicht staan.

De Kussenvormige houtzwam behoort in de Houtzwammentabel tot de buisjeszwammen zonder korst, waarbij de buisjes niet gelaagd zijn. In die groep zit ook de Zwavelzwam (op eik en wilg, vanaf april) en de Vermiljoenhoutzwam op berk o.a. die evenmin voorkomen in park Spoorzicht.
De Zwavelzwam kwam o.a. voor in de Amstelveense Poel en in de buurt van het MAXIS terrein.
De Vermiljoenhoutzwam is alleen op wat opgespoten industrieterreinen waargenomen.

Foto's:
11 oktober 2000,
't Klooster, Winterswijk
sony mavica fd85.
 
  Onderkant Kussenvormige houtzwam, hapalopilus rutilans, 7 Kb   buisjes Kussenvormige houtzwam, hapalopilus rutilans, 3 Kb  

  poes gijs
Spoorzicht's Poriezwammen
Vorige scherm