Park Spoorzicht

Mycology

paddenstoelen
Park Spoorzicht
Diemen
kilometerhok:  [126,484]

In het centrum van Diemen, ingeklemd tussen spoorwegen en autoweg A1, ligt een prachtig stukje natuur. Het gebiedje maakt deel uit van de Diemer Scheg. Dat is een trekroute van wilde dieren tussen de Diem en de Watergraafsmeer.
Twintig jaar lang was park Spoorzicht in gebruik als sportpark, maar het terrein vergde daarvoor teveel onderhoud.
Nu is het al weer ruim dertig jaar openbaar groen. Wat vliegt de tijd.

De combinatie van oude windsingels (60 jaar en ouder) en jong bos (20 jaar oud) geeft een gevarieerde paddenstoelenflora. Er zijn meer dan 170 soorten paddenstoelen gevonden in het park, en op naam gebracht. Nog eens 30 andere soorten groeien in de directe omgeving in het zelfde kilometerhok. Dat is veel, als je dat vergelijkt met de natuur rondom Diemen.

Deze site is gewijzigd op 19 januari 2005, en verhuisd op 18 juli 2006.


In 2012 is een vernieuwd buikzwammen menu toegevoegd.
Daarbij is de schermgrootte aangepast aan hedendaags gebruikte resoluties.
Er is uitgegaan van circa 1280 pixels breedte, in plaats van 800 pixels.
Dat betekent ook een groter lettertype. In een lagere resolutie en op oudere beeldschermen lijken pagina's nu geschreven voor slechtzienden.
Dat betekent ook dat pagina's niet meer zonder meer uitprintbaar zijn. Tabellen moeten gekopieerd worden in een spreadsheet, en dan een kwartslag gedraaid worden voor het uitprinten. In MSoffice, OpenOffice en LibreOffice vormt dat geen enkel punt meer voor een gevorderd computeraar.

De aanpak is veranderd:
Centraal staan thumbnails met Nederlandse namen, met uitleg.
Elke soort is in een aantal rubrieken op gedeeld: naam, biotoop, regio, veldkenmerken, verwisselbaarheid, tips, en bij enkele pagina's zijn probleemgevallen onder de loep gehouden.
Elke soort bevat een verwijzing naar de Verspreidingsatlas website.

Aan de rechterkant van het scherm staat een namenlijst van wetenschappelijke namen.

Schermen met een gele achtergrond in een ringbandjesmotief vormen het dossier. Dat zijn bestanden met veldkenmerken, determinatietabellen, begrippen en stamboom informatie.

Losgelaten is het waanbeeld dat alle foto's eigen foto's moeten zijn. Daardoor ontstaat de mogelijkheid om verwisselbaarheid op basis van detail verschillen beter te illustreren. Op dit moment wordt dat idee verder uitgewerkt.

Het doel van de website is verlegd van inventariseren van regionale vondsten en het bespreken van veldkenmerken, naar paddenstoelen herkennen aan hun veldkenmerken.
Dat lijkt een nuance, maar is het niet. Regio informatie blijft evengoed aanwezig, en de regio is zelfs wat opgerekt.


poes gijs 
Vorige scherm