Laatste update: 19 september 2016.
Voorlaatste update: zomer 2015

Spoorzicht:
status, functie, bestemming

  Er zijn 5 beleid stukken met betrekking tot Natuurpark Spoorzicht verschenen tussen 2009 en 2016:
  • Diemen Natuurbeleid (november 2009),
    daarin staat de waarde van park Spoorzicht als groengebied
  • Groenplan (februari 2012),
    daarin staat het belang van Spoorzicht indien het onbebouwd blijft
  • Structuurvisie (februari 2011),
    daarin staat de aanwijzing dat Spoorzicht deels bebouwd mag worden
  • Bestemmingsplan Noord (unaniem aangenomen door de gemeenteraad op 1 dec 2011),
    daarin is de bestemming van Spoorzicht opgeheven
  • Welzijnsplan Dieren(september 2016),
    daarin staat dat het leefgebied van beschermde soorten niet aangetast mag worden

Er is nog een zesde rapport. T.b.v. Ondertunneling Ouddiemerlaan is een ecologisch rapport gemaakt (bureau Waardenburg), over de mogelijk aanwezige dieren die van de faunagoot gebruik kunnen maken. Dat rapport is relevant in die zin dat je geen faunagoten aanlegt van niets naar nergens. Dit rapport is relevant voor de bescherming van de flanken (slootoevers) van Spoorzicht.
bron: 3.3 Spooronderdoorgang Ouddiemerlaan_Toelichting_25apr2016
 
  De status van Spoorzicht is braakliggend (al weet iedereen dat dit onzin is, want zo braak je geen terrein), en de huidige functie is Natuur.
Bij het gebruik van het begrip Natuur-functie moet je even wakker worden. Er bestaat ook het begrip Tijdelijke natuur.
Natuurpark Spoorzicht heeft niet de functie tijdelijke natuur. Het terrein op de Kiezel had dat wel.
Het verschil is dat je zonder uitspraak van raad of college de tijdelijkheid kunt be-eindigen als een toegewezen bouwproject daadwerkelijk opstart. Bij Spoorzicht kan dat niet. De raad behoudt haar zeggenschap inzake Spoorzicht. Of dacht haar zeggenschap te behouden.

In het Groenplan (conceptversie van 27 oktober 2011) staat het belang van Spoorzicht als hoogwaardig natuurgebied, en de wensen om het als natuur te ontwikkelen. Maar er staat ook in dat het terrein rood, blauw en/of groen ontwikkeld kan worden, en dat dit besluit aan de raad blijft liggen. Dat zelfde staat uiteraard ook in het Bestemmingsplan Noord, alleen het accent is wat verder opgeschoven richting of-of-of.
 

  Noot (sept 2016):
Website gemeente Diemen gewijzigd
De website http://www.diemen.nl is gewijzigd,en stukken van voor 2016 zijn geachiveerd, onder een andere naam.
Hierdoor zijn b.v. rapporten zoals 127-016_Groenplan_Diemen_2012_02_01_web.pdf en Reactienota_inspraakreacties_Structuurvisie.pdf niet langer onder die documentnaam te vinden. En werken sommige links op de Spoorzicht website sinds die wijziging ook niet meer.
Bestuurstukken (van voor 2016) staan tegenwoordig op depot01.archiefweb.eu, en de onderliggende streepjes tussen de woorden zijn weggehaald. Zo is de Reactienota over de structuurvisie nu te vinden als reactienota (zonder vermelding in de naam dat het om Diemen gaat, en om de structuurvisie, in het document staat dit natuurlijk wel vermeld). Letterlijk betekent dit dat je met externe zoekmachines niets meer vindt, en dus gedwongen bent interne zoekopdrachten te gebruiken. De meeste zoektermen werken niet, datum nog het beste.
Niet-bestuurstukken staan op andere sites zoals ruimtelijke ordening, en je moet de weg dus steeds beter kennen om iets boven tafel te krijgen. Wanneer komt het papieren archief terug?
 

  Bestemmingsplan
In de informatieve Raadsvergadering van 13 januari 2011, agendapunt 5, zit een voorbereiding Raadsvoordracht Diemen Noord 2011 en in dat stuk staat in de Toelichting Momenteel wordt voor de wijken Buitenlust, Spoorzicht en Diemen Noord een nieuw bestemmingsplan Noord voorbereid.
Bestemmingsplan Noord is in 2011 goedgekeurd door de Kroon. Maar er staat meer in dan in deze Toelichting staat. Park Spoorzicht en het terrein van Manege de Eenhoorn zijn er ook aan toegevoegd.

Wat bijna niemand weet in de wijken Buitenlust en Spoorzicht, is dat zij qua bestemmingsplan tegenwoordig in Noord wonen, in plaats van in Centrum. Temeer niet omdat de wijken Buitenlust en Spoorzicht nog steeds vallen onder de wijkwethouder, wijkcoordinator, wijkhandhaver, en wijkagent van Centrum, en niet die van Noord.
Zie daar welke chaos je kunt bereiken door bestemmingsplannen ambtelijk samen te voegen, en de betrokken bewoners dus daarvan niet schriftelijk op de hoogte te (hoeven) stellen. Want hoe zit het nou?

Het lijkt op een meesterzet om op dat moment het park Spoorzicht en de weilanden van de Manege toe te voegen aan het bestemmingsplan Noord.
En het geeft ook aan dat het spel anders gespeeld wordt dan in de jaren '90, iets subtieler althans, want lastiger te bewijzen bij de bestuursrechter dat er juridisch iets niet aan klopt.
Het is evident dat vroeg of laat iemand een proefproces in zal willen gaan, al was het maar om er iets geheel anders mee te (willen) bereiken.
Een bijzonderheid: de toekomst van Spoorzicht ligt aan de raad, maar door ambtelijke samenvoeging in 2011 is de raad gepasseerd bij het ontnemen van de bestemming (Sport en Openbaar Groen) aan het terrein.
 

  Er zijn twee aspecten die niet (niet meer) genoemd worden in de definitieve versie van groenplan, structuurvisie en bestemmingsplan, en wel meespelen:
  • Het belang van het regionaal ecolint dat aan noord- en zuidkant van het park het slootpatroon volgt.
    Dat ecolint is geschrapt uit het concept (noot) Groenplan (pagina 31). Sterker nog: het bestaan ervan wordt in de definitieve versie ontkend:
    "1. Ecologie in de woonomgeving (§ 6.1) Hoewel binnen de woongebieden van Diemen bovengemeentelijke ecologische verbindingszones en provinciaal aangewezen ecologische kerngebieden ontbreken, bevinden zich in Diemen gebieden met een hoge natuurwaarde."
    Maar er bestaat wel een regionaal ecolint in Diemen, en dat loopt langs Natuurpark Spoorzicht. Dat ecolint verbindt De Diem met het Science Park via een fauna-passage over de A10 (op de spoorbrug over de A10).

    De ontkenning van het bestaande regionale ecolint staat niet letterlijk in de tekst: er staat immers "Hoewel binnen de woongebieden van Diemen", en de brug over de A10 ligt daarbuiten.
    Toch suggereert deze passage dat er helemaal geen ecolint is, en dat is er dus juist wel. Hoe klein ook, deze passage is uitermate essentieel voor de dieren die ervan gebruik maken. De tekst is misleidend geformuleerd, en die misleiding heeft consequenties voor het gevoerde beleid.
     
  • Het belang van natuurbeheer in het gedeelte dat gespaard zal blijven. Traditioneel spreekt de politiek bij ecolinten van kamers en gangen. De gangen worden versterkt (faunagoot), de kamer (het park) wordt kleiner.
    Ontwikkelingen rondom de aanleg van de spoorondertunneling geven aan dat er wel rekening wordt gehouden met deze ecolint functie: er komt een faunagoot over de tunnel, en bureau Waardenburg heeft onderzocht welke dieren er mogelijk gebruik van zullen maken.
    Kan beheer ervoor zorgen dat er meer met minder wordt bereikt? M.a.w. dat een kleiner oppervlak door inrichting meer soorten planten en dieren kan herbergen? Die vraag is nog niet gesteld.

De beleidsstukken uit 2011 gaan er helemaal niet van uit dat er een regionaal ecolint bestaat, en dat het sparen van groenstroken en de aanleg van faunagoten noodzakelijk is. Het gevolg van een misleidend bedoelde tekst (de ontkenning dat er een regionaal ecolint bestaat), is dat je het definitief kunt vernietigen.

Anno 2016 denk je dan: Waarom wel faunagoten aanleggen als je vervolgens de flanken toch vol bouwt? Kennelijk is ergens vastgelegd dat die faunagoten noodzakelijk zijn, en omdat ze een verbinding vormen tussen de twee zijden van de Ouddiemerlaan dat er dus ook aan de Spoorzichtkant sprake moet zijn van flankbescherming.
 

  Inmiddels (2014-2015) zitten we bij Plannen voor Hockeyvelden.
Welke plannen liggen er, of zijn recent genoemd?
En hoe vind je die plannen terug? Meest waarschijnlijk is dat je ze terug vind onder de term "herziening bestemmingsplan Noord" Maar een van de plannen is op geheel andere wijze te vinden, namelijk in de Diemer Courant, en in de de gemeentelijke stukken. Het betreft de trefwoorden hockey, diemen, spoorzicht.

Waarom zo? Omdat er nog geen herziening van dat bestemmingsplan is, als men nog in een brainstorm fase verkeert.

Het is tekenend voor de huidige wijze van besturen, en voor de inhoud van het bestemmingsplan Noord, dat je voortdurend moet zoeken met nieuwe trefwoorden, om relevante stukken boven tafel te krijgen.
Het is niet meer vanzelfsprekend dat je het voormalig voetbalveld Spoorzicht vindt onder de naam Spoorzicht. De naam is als het ware onzichtbaar gemaakt, door hem niet meer te gebruiken, anders dan voor de woonwijk Spoorzicht.
Dat is de moderne bureaucratie ten voeten uit. Noem iets anders, en ga lekker ongestoord je eigen gang. En er zal nooit iemand op een idee komen tot het te laat is om in te grijpen, namelijk als plannen definitief zijn, en de kosten al zo zijn opgelopen dat het gemeentelijk belang voor de rechter wel heel zwaar weegt.

Ironisch genoeg is dat precies wat de gemeentelijk woordvoerder in 1999 aan de rechter liet weten. Het gemeentelijk belang was niet het al dan niet doorgaan van Verpleeghuis Amstelhof door het niet tijdig bouwrijp maken van de grond (logisch want die reden was bij de rechter al doorgeprikt, het college had in september 1999 al ondertekend dat het Verpleeghuis elders kwam).
Nee, de reden (het gemeentelijk belang) was dat de gemeente Diemen in 1999 ook een procedure tegen NS had lopen wegens geluidsoverlast (vanwege die zelfde bouwplannen), en die procedure zouden ze zeker verliezen als ze deze verloren (geschatte schade 6 miljoen gulden).

Zie daar hoe het spel gespeeld werd.
En zie daar hoe het spel nog steeds gespeeld wordt.
 

poes gijs