Gewone pantserjuffer Pantserjuffers [Lestidae] Lestes sponsa

  Waarneming:   Niet gezien in 2002 in beide kilometerhokken in het Laegieskamp  
  Verspreiding:   Algemene soort. In het oosten van Nederland vooral op de zandgronden. In het westen vooral in de duinen en in laagveengebieden, Pionier bij aanleg van snelwegen. Komt voor in bijna alle Gooise uurhokken, maar niet in grote aantallen. Niet waargenomen in 't Laegieskamp.  
  Vliegtijd:   Van 10 mei tot 28 oktober (top: juli, augustus)  
  Biotoop:   Voorkeursbiotoop bestaat uit ondiepe, af en toe droogvallende, stilstaande wateren met een brede oeverbegroeiing. De soort duikt ook regelmatig op bij zwakstromend water, en licht brak water, tevens bij vennen, greppels, ijsbanen, poelen en krabbescheervelden, zandopspuitingen, ondiepe duinplassen.  
  Gedrag:   Jonge imago's verlaten het water, en trekken naar ruigtkruiden op kapvlakten, bosranden. Ze jagen op muggen, haften en schietmoten. Ze overnachten op gemeenschappelijke slaapplaatsen. Volwassen mannetjes houden zich bij het water op. Ze zijn zeer agressief tegen elkaar en pakken elk vrouwtje dat langs komt. Ze vergissen zich daarbij ook nogal eens in de soort, waardoor tandems met andere pantserjuffers ontstaan. Vrouwtjes zitten meestal niet bij het water, en de meeste paringen vinden daar niet plaats.  
  Paring:   Duurt 30-60 minuten.  
  Ei-afzet:   Vindt plaats in tandem. Het vrouwtje gaat daarbij regelmatig onder water, het mannetje soms. De eiren worden afgezet in plantenweefsel, soms boven, soms onder de waterspiegel. Er is voorkeur voor levende oeverplanten (russen, biezen, gele lis).  
  Ontwikkeling:   De eieren worden in de nazomer afgezet, en komen in april uit. De larve leeft tussen de water- en oeverbegroeiing. Daarna kunen de larfstadia binnen twee maanden doorlopen worden. Het imago leeft nog 2-3 maanden, waarvan 2-4 weken nodig zijn om geslachtsrijp te worden.  
  Uitsluiping:   Op een paar decimeter hoogte op verticaal groeiende plantenstengels, vaak russen. De meeste imago's sluipen uit eind juni tot midden juli, en de laatste voor eind augustus.  
  Verwisseling:   In 't Gooi is alleen verwisseling mogelijk met:

Tengere pantserjuffer (Lestes virens)
De Tengere komt alleen voor in het Naardermeer, en is daarbij afhankelijk van een tweetal metapopulaties in het Eemdal.
Het is een honkvaste soort die alleen pioniert vanuit grote gezelschappen in de nabijheid. Weliswaar kan deze soort goed vliegen (is tot op de Waddeneilanden aangetroffen), maar een gezonde populatie moet groot zijn om langere tijd stand te houden. Alleen vanuit gebieden met zeer veel Tengere pantserjuffers, kunnen nieuwe gebieden levensvatbaar gekolonialiseerd worden.
De Tengere pantserjuffer heeft ook een veel kritischer biotoopvoorkeur voor de ei-afzet, de larven zijn erg gevoelig voor verzuring en vermesting en de nimf wil een warmere watertemperatuur om uit te kunnen sluipen,
De Tengere pantserjuffer is een soort van verlandingsvegetaties, die verdwijnt als dit successiestadium is afgerond.
De verwisselbaarheid van beide soorten is vrij groot, vooral bij verse imago's omdat die beide geel hebben op de achterkant van de kop, en ook vaak samen in het zelfde biotoop voor komen. De Tengere pantserjuffer is voor 1990 nooit eerder gemeld in Gooise uurhokken.
In het Laegieskamp is geen sprake van verlanding, maar juist van terugzetting door afschrapen van de toplaag.
 

  Foto's, zie:
http://www.ulstermuseum.org.uk/dragonflyireland
http://perso.wanadoo.fr/ramieres
http://personal.inet.fi/taide/karjalainen/species.html
 

http://werthof.home.xs4all.nl/libellen.html::
libellen::juffers=>gewone pantserjuffer