Zuidelijke keizerlibel Glazenmakers [Aeshnidae] Anax parthenope  

  Waarnemingen:   Geen  
  Verspreiding:   Er zijn plekken in Nederland waar de afgelopen jaren deze soort is waargenomen: een zandafgraving, een mergelgroeve en een vervuild ven. Grote wateren met drijvende planten en een dichte oeverbegroeiing van vooral riet.
Deze keizerlibel is een zeldzame dwaalgast die zich hier zelden voortplant.
Niet waargenomen in 't Gooi.
 
  Vliegtijd:   Mei tot september (top juni-juli).  
  Biotoop:   Grotere stilstaande wateren met drijvende waterplanten en een dichte oeverbegroeiing.
In Zuid-Europa zijn poelen, sloten, oude riveirarmen en kleine afgravingen ook al genoeg.
 
  Gedrag:   Mannetjes vliegen hoog boven het water en nog hoger boven land. Ze zijn schuw en voorzichtig. In de nabijheid van het water zitten ze soms in de begroeiing. Ze vormen soms zwermen, vooral als ze op muggenzwermen jagen. Een ontmoeting tussen Grote en Zuidelijke keizerlibel verliest de Zuidelijke meestal.
Er zijn hybriden waargenomen van Grote en Zuidelijke keizerlibel.
 
  Paring:   Mannetjes zijn gedurende enkele uren van de dag zeer territoriaal bezig om een stuk water af te palen. Ze doen dat door een vaste route over dat stuk water te vliegen en alle soortgenoten en andere soorten libellen uit dat luchtruim te jagen.
Als een vrouwtje zich aandient, verdwijnt het koppel als paringsrad naar een boom. Hoog in de boom zijn ze 10 minuten met elkaar bezig. Daarna gaan ze als tandem terug naar het water.
 
  Ei-afzet:   Vindt plaats in tandem, net als bij de Zadellibel, in dood en levend, drijvend plantenmateriaal en in vochtige modder.  
  Ontwikkeling:   De eieren komen na enkele weken uit. In Midden-Europa duurt het larfstadium 2 jaar, in Zuid-Europa en in Nederland 1-2 jaar.
Larven leven tussen planten in de ondiepe oeverzone, waaar het water het warmst is. De larven eten bijna alles wat ze tegenkomen.
Uitsluipen gebeurt in Nederland in juni, begin juli. De larven klimmen dan omhoog in de dichte oeverbegroeiing tot zo'n 20-30 cm boven de waterspiegel.
 
  Foto's, zie:   http://fly.to/dragonflies
http://perso.wanadoo.fr/ramieres
 

werthof.home.xs4all.nl/libellen.html::
libellen::libellen=>glazenmakers