PEN-eiland / Diemer Vijfhoek / Bocht van Ballast 2008

   
  Boerderij de Zeehoeve houdt met enige regelmaat een open dag. Hier draaien succesvolle projecten. Ooit had men gehoopt dat de boerderij een Staatsbosbeheer-bezoekerscentrum zou huisvesten, maar het is beter zo.
Nu zijn er plannen voor een bezoekerscentrum op het terrein van Fort Diemerdam. Dat wordt een beetje gerestaureerd, en dan moet er een modern gebouw komen te staan. De Krul.
 
   
  Dat is leuk idee, zo'n bezoekerscentrum. Maar hoe komen de mensen daar? Op de fiets? Dat is al te naief. Mensen moeten er zittend kunnen komen, in een boot of in een auto.
Waar maak je dan de steigers en waar de parkeerruimte? Het is daar al zo krap bemeten.
Gek, daar hoor je niemand over. Eerst een gebouw en dan verder zien. Zo zal er wel gedacht worden.
Maar stel, je wilt dat gebouw daar gaan uitbaten. Hoe kom je op een door de weekse dag aan klanten? Wat moet er allemaal nog meer stuk gemaakt worden voor een zeepbel ?

Goed, ik chargeer een beetje. Wie zegt dat er een uitbater in moet komen? Wie zegt dat dit gebouw, groot genoeg voor een bioscoop of theater, zichzelf moet gaan bedruipen?
Wie zegt dat een bezoekerscentrum zo groot moet zijn? Mag het ook een maatje kleiner? Wie zegt dat hier een veerpont moet komen, vanaf het eindpunt van lijn 26? Wie zegt dat hier rondvaartboten of cruiseschepen moeten kunnen aanleggen om een vorkje mee te komen prikken? En heeft IJburg zelf niet al 16 horeca instellingen en een theater op op dit moment 4000 gezinnen? Oneerlijke concurrentie?

Krijgt Diemen eindelijk toch nog een megalomane bioscoop, na Bergwijkpark te hebben ontworteld voor een bioscoopproject dat uiteindelijk niet door ging. Hebben ze toch nog wat.
 
   
  Deze kaart staat bij de eerste ingang van het PEN-eiland tegenover de Zeehoeve. Dat is de situatie in 2007 na de oplevering van de Diemer Vijfhoek, zoals Staatsbosbeheer het terrein hardnekkig blijft noemen. What's in a name. Als een loslopende hond in een natuurgebied "recreant" heet, dan kan ik het niveau wel zo'n beetje inschatten.

Maar goed. Tegenwoordig maakt de Diemer Zeedijk deel uit van de Groene uitweg, en daarmee van het project Natuurboulevard. Dat is een fietspad van Amsterdam naar Muiderberg, met allerlei leuke recreatieve voorzieningen.

Er had volgens de uitgangspunten van dat project ook een nat ecolint moeten komen, aan weerszijden van het fietspad. Maar je kunt niet alles tegelijk doen. Dus begin je met het fietspad, en doe je daarna de rest.
 
   
  Natuurboulevard, Groene Uitweg. Mooie namen uit provinciale koker. Door de stedelijke verdichting moeten mensen naar buiten kunnen, fietsend in de berm van de toekomstig 13-baans brede A1.
IJburg en Java-eiland zijn mooie voorbeelden van iets wat in de grote stad al langer speelt. Zo compact gebouwd dat er zelfs voor groen asfalt amper plaats is. Het dak van een parkeergarage kan groen zien. Als je zo woont, dan moet je er wel uit om niet gek te worden.
 
   

   
  Verbeeld ik het me nu of begint de dijkkruin te verruigen? Vroeger als je hier door het gras liep dan steeg er zo'n zoete, toffee achtige lucht uit op: cumarine. Zou dat gras nog stand houden?  
   

   
  De dijk lijkt het zelfde, en toch een beetje anders. Wat anders is, is bijvoorbeeld het zicht op de poelen. Jaren heeft boer Hennipman gewerkt aan het verkrijgen van mooie buitendijkse gras- en hooilanden. Niet zodra Staatsbosbeheer het terrein verkreeg, begon de verruiging. Riet. Meer riet. Nog meer riet. En dan nu een poel. Mooi zijn ze wel, die poelen. En ecologisch functioneel.

Bij de aanleg van de Pampusweg is alvast rekening gehouden met de trekroute van dieren. Door deze stenige bedding kunnen ze naar de overkant.
 
   

 
  PEN-eiland   http://werthof.home.xs4all.nl/peneiland.html      
Laatst gewijzigd: 02-02-2011