laatst bewerkt (y.m.d): 2010.12.01

Diastrophus-galsoorten
  Galsoorten van het geslacht Diastrophus worden veroorzaakt door Galwespen.
Er zijn niet veel soorten van dit geslacht in Nederland. Er is een Zilverschoonspoelgalwesp (Diastrophus mayri). Er is een Bramentakgalwesp (Diastrophus rubi). Andere galvormende soorten zijn nog niet ontdekt. Deze galwespen hebben twee generaties per jaar, en doen niet aan waardwisseling.
 

  Gal maker:   Diastrophus rubi [Bouché, 1934]  
  Op/On:   Rubus caesius L.,
Rubus fruticosus L.
 
  bramentakgalmug  

Bramentakgalwesp

Waard: Braam,
Plek: tak,
Type: zwelling,
Verwekker: galwesp,
Foto's: Spoorzicht
Datum: 30 juli 2010

Deze gal kan voorkomen op Dauwbraam en op Gewone braam, maar is door mij tot nu toe steeds op Dauwbraam gevonden.
Floris Grotenhuis vond de gallen juist altijd op Gewone braam, zie Gallen in Nederland

De gal bestaat uit spoelvormige of min of meer cilindrische opzwellingen van de takken, 2-10 cm lang. Het oppervlak is onbehaard.

Er zijn ronde knobbels te zien op plekken waar de galkamers moeten zitten, en dat kunnen er veel zijn. De gal is hard.
 
 

Wat me in Park Spoorzicht opvalt, is dat deze gal van juni tot eind oktober te vinden is, altijd even frisgroen van kleur. En dat is raar, want DVL (4e druk, 2009) geeft aan dat deze galwespen vliegen in juni-juli in twee generaties. Waar zijn deze galwespen dan de rest van het jaar? In de gal? Overwinteren ze daarin? Of zitten deze galwespen de rest van het jaar als mee-eter of parasiet in een andere galsoort? Want dat is ook denkbaar.

Normaal zeis ik de dauwbraam een paar keer per jaar om hem terug te zetten van de wandelpaden. Dit jaar ging de zeis stuk. Dus moest het snoeien met de hand gebeuren. En dan zie je meer.
Het valt me ook op dat deze gallen meestal vlakbij het pad groeien, zelden er verder vanaf dan 30-40 cm. Normaal groeien de gallen dus precies in de strook die ik eraf zeis.

 

 
Vorige scherm