laatst bewerkt (y.m.d): 2010.11.30


    Colofon
Fotograferen is een manier van kijken. Determineren is ook een manier van kijken. Idealiter fotografeer ik zo dat een ander mijn afbeelding kan determineren.

Sites hebben altijd ruimtegebrek. Daarom kun je foto's lang niet altijd in groot formaat afbeelden. Dat is een beperking. Maar idealiter probeer ik het formaat op de site nog net redelijk te houden voor de bezoeker die met een 56K6-modem inlogt.

In de boeken over plantengallen, meestal determinatiewerken, staan weinig kleurafbeeldingen van plantengallen. Gelukkig zijn de zwart-wit tekeningen van plantengallen in Docters van Leeuwen (1982) en Redfern & Shirley (2002) ruimschoots toereikend om gallen mee te determineren. Dat is handig voor kleurenblinden.
 
 
Toch is het prettig om ergens online foto's te kunnen vinden van de plantengallen die we in Nederland om ons heen aan kunnen treffen.
Van de ruim 1400 plantengallen in Nederland staan er op deze site ruim 120. Dat is op zich niet al te veel. Bij alle foto's is informatie gezocht over de gallen zelf, hun veroorzakers en zo nodig hun waardplant.

Er is de laatste jaren gelukkig veel veranderd. Waarneming, Gallen in Nederland (Floris Grotenhuis), en Gallen op www.bladmineerders.nl zijn erbij gekomen.
Drie sites, voor drie verschillende doelgroepen, bieden een schat aan nieuwe beeldinformatie. Docters van Leeuwen (4e druk) verscheen in 2009. Er is ineens veel meer toegankelijk beeldmateriaal, er is heldere naamgeving, en sluitende determinatie mogelijk, dan voorheen.

Dat betekent wel dat de zinvolheid van deze site onder vuur ligt. Waarom zou ik er tijd in steken, als dat overbodig is?

Dit zijn mijn richtlijnen:
  • Simpel voor beginners
  • In de moerstaal
  • Hoge browse snelheid
  • Toegankelijk zoeken
  • Ecologische weetjes (natuurgids)
  • Wetenschappelijk verantwoord
  • Vermelding vindbaarheid in en om Diemen

 


 
Vorige scherm