laatst bewerkt (y.m.d): 2010.12.28

Branden (Ustilaginales): Urocystis-galsoorten
  Branden is de Nederlandse naam voor de orde van de Ustilaginales (Basidiomyceten). Branden zijn schimmels.

Leverbloempjesbrand ( Urocystis syncocca ) is een voorbeeld van een Brand die blad, bladsteel en stengel van het Leverbloempje aantast.
 


  Gal maker:   Urocystis syncocca [Kirchn.] Lindeb.  
  Op/On:   Hepatica nobilis L.
[Oud.]: Anemone hepatica L., Hepatica triloba G.
 
  Blad bovenkant: Leverbloempjesbrand ( Urocystis syncocca ) Blad onderkant: Leverbloempjesbrand ( Urocystis syncocca )

Leverbloempjesbrand

Waard: Leverbloempje,
Plek: blad,
Type: blaasje,
Verwekker: brand,
Foto's: Binntal, Zwitserland,
Datum: 20 juni 2004
  Ik ken het Leverbloempje en de brand van een bezoekje aan de omgeving van Jena (KNNV, 2006). Terugkijkend naar eerdere foto's uit Zwitserland van het Binntal (Goms), en met name een tochtje door de Tzwingli-schlucht, kwam ik deze foto's tegen. Ik had dat Leverbloempje en deze brand dus al eens eerder gezien ! Alleen herkende ik het plantje, met die drielobbige bladeren, toen niet. Een gal op naam brengen op een onbekende waardplant? Dat gaat meestal niet lukken.

Beschrijving:: Op blad, bladsteel en stengel onststaan onregelmatige zwellingen. Een bolle zwelling aan de bovenkant van het blad, heeft ook aan de onderkant een bolle zwelling, maar met een andere vorm. Als deze openbarsten komt daaruit een zwart sporenpoeder.

Leverbloempje is in Park Spoorzicht (en in Diemen) nog niet aangetroffen.

Noot: Leverbloempje is als inheemse plant uitgestorven in Nederland en België. De plant staat niet in de Heukels, niet in de Oecologische flora, niet in Stadsplanten en niet in Stinzenplanten.
Het is een soort van humeuze kalkgrond in beukenbossen, eikenbossen, naaldbossen, struweel en rotsige gebieden. Leverbloempje bloeit vroeg in het voorjaar (in Nederland maart-april), en staat in de zomer het liefst op een beschaduwde plek.
De plant komt als inheemse soort nog voor in de oostelijke Pyreneeën, in Duitsland (niet overal), in Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken en het zuiden van Scandinavië.
Er bestaat er een levendige handel in kweeksoorten van Leverbloempjes, onder andere in de Benelux.
Op die kweekvormen kan deze brand in Nederland voorkomen.

 

 
Vorige scherm