De huisjesslakken Top Tien van Spoorzicht.  
  glanzende agaathoorn, 9 Kb Glanzende agaathoorn   Huisjesslakken in kilometerhok [126,484] bevat:   barnsteenslak, 10 Kb
barnsteenslak
 

boerenknoopje, 8 Kb Boerenknoopje   Er zitten zeer veel soorten slakken in wijk Spoorzicht, zowel zeer algemene als heel bijzondere. Ze zijn te vinden in de woonwijk, langs de spoordijk, in het park en op de begraafplaatsen.   gewone haarslak, 60 Kb Gewone haarslak  

Jammer genoeg zijn heel veel soorten slakjes heel klein. Daarom zien we ze meestal niet. Het glanzende agaathoorn slakje is kleiner dan een grindje in een stoeptegel. Je oog moet er dus maar net op vallen.

De meeste slakkenhuisjes zijn doorschijnend. Als een huisje donker van kleur lijkt, dan is het levende slakje in het huisje donker van kleur.
 
grote glansslak, 10 Kb Grote glansslak   Hele kleine slakkenhuisjes zijn alleen leeg en sterk vergroot op naam te brengen. Dat maakt het extra moeilijk, want vind maar eens een leeg huisje van de maat 0.2 mm. Je wilt die dieren hun huisvesting niet ontnemen, alleen maar om ze bij naam te leren kennen.
Kleine slakjes laten zich ook heel moeilijk fotograferen. Meestal leven ze in donkere holletjes, onder stenen, tussen bladeren of onder takkenhopen.
 

  grote karthuizerslak, 7 Kb Grote karthuizerslak   Segrijnslak Segrijnslak  

  heesterslak, 8 Kb Heesterslak   Veel soorten slakken zijn mooi en nuttig. Ze worden graag gegeten: door kikkers, vogels en egels bijvoorbeeld, en soms door mensen, zoals de segrijnslak.   Tuinslak, 9 Kb Tuinslak  

  Ze hebben geleerd om vooral niet op te vallen. Ze leven vooral snachts.
Het zijn weekdieren, ze hebben geen botten. Het huisje is hun steun en toeverlaat. Daar trekken ze zich in terug als het buiten te droog is of juist te nat, te koud of juist te warm.
 

  deze houdt niet van land, 7 Kb   Op deze pagina staan een paar van de meest algemene en meest voorkomende slakken in het centrum van Diemen. Als je goed oplet, zie je ze vroeg of laat ergens rondkruipen.
De karthuizerslak, barnsteenslak, heesterslak, segrijnslak en de waterslak linksonder zijn ongeveer op ware grootte afgebeeld.
De tuinslak is 2 maal zo groot als in werkelijkheid.
De gewone haarslak, het boerenknoopje, de grote glansslak en de glanzende agaathoorn zijn sterk uitvergroot. Ze waren in werkelijkheid 0,2-0,4 cm groot.
 


poes gijs