Eikenpage Kleine pages [Lycaenidae] Neozephyrus quercus
    De Eikepage is in 2002 gezien in 't Laegieskamp in het zuidelijk kilometerhok.
Door typerende gedrag wordt deze algemene soort zelden gezien. De vlinder leeft hoog in de boomkruin, en snoept van honingdauw. In de namiddag vliegen ze dieren vaak van boomkruin naar boomkruin.
Als het lang droog en warm weer is, en de luizen uitwerpselen verdrogen, komt de vlinder, sporadisch, omlaag naar het veld om nectar te drinken, vooral van braambloesem.
 
  Zie:   Vliegtijden tabel  
  Foto's:   Foto Man .
Foto Vrouw
 
 
  karnemelksloot midden karnemelksloot noordwest karnemelksloot noordoost blauw grasland tennisbanen verlengde fortlaan zwembadvallei wei1 wei2 wei3 wei4 zwembadbos west zwembadbos oost eco-sloot fort pannekoek   Verspreiding:
Algemene standvlinder, vooral op de voedselarme zandgronden. Ten opzichte van de periode voor 1980 neemt het aantal waargenomen individuen toe en het aantal kilometerhokken af, ook in het Gooi.

Waardplant:
Zomereik. De eitjes worden afzonderlijk afgezet op de twijgjes en de knoppen. Grote eikenbomen op zonnige plaatsen hebben de voorkeur. De rups verpopt zich op de bodem tussen verdord blad.

Dagbesteding:
Slechts 10% van de dag wordt besteed aan het eten van nectar op guldenroede, braam, akkerdistel, koninginnenkruid en boerenwormkruid. Dat komt omdat de vlinder in hoofdzaak leeft van honingdauw van bladluizen.

Generaties:
Er is een generatie per jaar, deze vliegt van begin juli tot eind augustus (piek: 10/7 tot 5/8).

Overwintering:
De soort overwintert als ei.
 
  Vlucht:   De vlinders zitten vaak in de boomtoppen, en zelden verlaten ze de bomen. Soms aan te treffen op de onderste takken van eiken aan de bosrand. Op alleenstaande eikenbomen is het mannetje soms territoriaal ingesteld. Omdat de vlinders meestal hoog in de boom leven, blijven ze vaak onopgemerkt.  
  Beheer:   Het is belangrijk om oude eikenbomen te sparen. Deze zijn van belang voor de ei-afzet, en de uitwisseling van vlinderpopulaties. Daarom zijn zowel alleenstaande eiken als laaneiken beide het waard om behouden te blijven.  
  Observaties:   Er staan flink wat volwassen eiken in het Laegieskamp, zowel op de fortwallen als in het bos rondom het voormalige zwembad. Veel van die eiken zijn onttrokken aan het zicht, behalve de bomen langs de de rand van de meent. Het vrouwtje eikenpage dat daar gezien werd, zat op de bloesem van braam.
De kans op verwisseling van een vrouwtje eikenpage is het grootst met het mannetje heideblauwtje. De tekening in de bovenkant van voor- en achtervleugel is net een beetje anders. Maar door verschil in gewoonten is de kans op verwisseling niet groot. Het heideblauwtje vliegt vaak laag over de hei. De eikenpage leeft weliswaar vaak ook in heidegebieden, maar vliegt meestal hoger, en vliegt niet op struik- en dophei voor nectar. Het boomblauwtje doet dat wel, maar die lijkt op geen van twee, open noch dicht.
 
dagvlinders=>eikepage