Libellen::Juffers::Houtpantserjuffer::Lestes viridis  


  Houtpantserjuffer
(Lestes viridis)
  Vaste klant in park Spoorzicht vanaf eind juli tot ver in oktober, is de houtpanserjuffer.
Voor de jacht, het volwassen worden, het uitrusten en zoeken van een partner zoeken houtpantserjuffers beschutte plekken op enige afstand van het water.
Zulke plekjes zijn: bosjes, hagen, braamstruiken, open plekken in het bos, boslanen, bosranden, ruigten en tuinen.
In park Spoorzicht vind je deze juffers vooral bij braamstruiken, overal op het terrein, maar vooral in de zon.
 
  De juffer legt haar eitjes in boomschors van zowel hangende als staande takken en stammen. Eenjarig hout van zwarte els, wilg, es, iep, aak, berk, hazelaar, vogelkers, pruim, braam, hulst, klimop, en harig wilgenroosje voldoet.

Het eitje in de schors leidt tot een soort galvorming. Daardoor kunnen de eieren overwinteren, zelfs bij temperaturen van - 32 graden celcius.
In het voorjaar klimt de prolarve door het leggat naar buiten en laat zich op de grond vallen. Vandaar hopst het diertje naar het water. In het water vervelt de prolarve meteen, en begint dan aan negen larfstadia.
De eieren overwinteren, en komen ergens tussen begin juli en eind september uit.
Larven (nimfen) leven tussen water- en oeverplanten en tussen detritus op de bodem. Ze leven van kleine kreeftachtigen en muggenlarven.
De totale levenscyclus speelt zich af binnen een jaar. De larfstadia duren bij elkaar 2-3 maanden. Het jeugdstadium duurt 5-6 weken.

Na het uitsluipen en uitharden vliegen ze tot een paar honderd meter van het water af de begroeiing in. Daar jagen ze op vliegen, muggen, haften, en bladluizen. En die prooidieren zijn volop te vinden in park Spoorzicht.

Meer informatie en foto's zijn te vinden op pagina Foto's Houtpantserjuffer.
 


poes gijs