Houtpantserjuffer Pantserjuffers [Lestidae] Lestes viridis

    De houtpantserjuffer is de meest voorkomende soort juffer in park Spoorzicht in Diemen. Maar niet in Nederland. En zeker niet in het Gooi.
In het Laegieskamp zag ik ze in 2002 alleen in het zuidelijk kilometerhok, vooral langs de bosrand.
 
  Zie:   Vliegtijden tabel
 
 
  Foto's:   de meeste foto's zijn gemaakt in Park Spoorzicht in Diemen..
Foto pagina 1, Foto pagina 2.
 
 
  map karnemelksloot midden karnemelksloot noordwest karnemelksloot noordoost blauw grasland tennisbanen verlengde fortlaan zwembadvallei wei1 wei2 wei3 wei4 zwembadbos west zwembadbos oost eco-sloot fort pannekoek   Naamgeving:
Deze juffer legt haar eitjes in de schors. Het gaat haar om eenjarig hout van jonge els, wilg, es, iep, aak, berk, am. vogelkers, pruim, braam, hulst, klimop, harig wilgenroosje, en zelfs in grove den. Dit gedrag is aangetoond van zo'n 49 soorten verhoutende kruiden, struiken en bomen.

Verspreiding:
Tuinvijversoort. Zeer algemeen. Cultuurvolger

Vliegtijd:
Van 11 juni tot 18 november (top: midden juli tot oktober).

Biotoop:
Overal bij stilstaand of zwak stromend water met bomen langs de oever. Het is de enige libel die de eieren in de schors van bomen afzet.
 
  Gedrag:   Voor de jacht, het volwassen worden, het uitrusten en zoeken van een partner zoeken houtpantserjuffers beschutte plekken op enige afstand van het water. Zulke plekjes zijn: bosjes, hagen, braamstruiken, open plekken in het bos, boslanen, bosranden, ruigten en tuinen.  
  Paring:   Vindt merendeels plaats van augustus tot oktober. Mannetjes hebben geen territoriumdrift, en kunnen in grote massa's op bomen en struiken zitten te wachten op passerende vrouwtjes. Vrouwtjes vliegen vaste routes naar het water, en daar rekenen de mannetjes op. Een mannetje grijpt een vrouwtje bij de hals, en sleurt haar mee. Ze landen samen op een stengel en paren dan 5-30 minuten.  
  Ei-afzet:   Na het paren voert het mannetje zijn vrouwtje mee naar een tak. Zij keurt de tak. Niet goed, dan naar de volgende tak. Wel goed, dan snijdt ze deze met haar legboor open en legt aan weerskanten in de snee twee eitjes. Na elke vier eieren maakt ze een nieuwe snede.
Afzet vindt eerst plaats in tandem. Later op de avond zetten vrouwtjes eieren alleen af. De juffer legt haar eitjes in boomschors van zowel hangende als staande takken en stammen.
 
  Ontwikkeling:   Het eitje in de schors leidt tot een soort galvorming. Daardoor kunnen de eieren overwinteren, zelfs bij temperaturen van - 32 graden celcius. In het voorjaar klimt de prolarve door het leggat naar buiten en laat zich op de grond vallen. Vandaar hopst het diertje naar het water. In het water vervelt de prolarve meteen, en begint dan aan negen larfstadia.
Larven leven tussen water- en oeverplanten en tussen detritus op de bodem. Ze leven van kleine kreeftachtigen en muggenlarven. De totale levenscyclus speelt zich af binnen een jaar.
De eieren overwinteren, en komen ergens tussen begin juli en eind september uit. De larfstadia duren bij elkaar 2-3 maanden. Het jeugdstadium duurt 5-6 weken.
 
  Uitsluiping:   Op moerasplanten, krabbescheer en gele plomp klimmen de larven uit het water. Ze maken gebruik van oevers en brugpijlers bij gebrek aan beter.Op zo'n 20 cm boven de waterspiegel haken ze zich vast. Daar begint dan het uitsluipproces.
Na het uitsluipen en uitharden vliegen ze tot een paar honderd meter van het water af de begroeiing in. Daar jagen ze op vliegen, muggen, haften, en bladluizen.
 
  Begeleiders:   Gewone pantserjuffer (Lestes sponsa),
*Blauwe glazenmaker (Aeshna cyanea),
* Paardenbijter(Aeshna mixta),
Bloedrode heidelibel (Sympetrum sanguineum), en
*Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum).
[Een * staat bij de aangetroffen soorten in en nabij 't Laegieskamp.]
 
  Verwisseling:   Niet verwisselbaar met andere juffers in 't Laegieskamp  


  Meer foto's:
Odonata van Bart Heirweg
 

http://werthof.home.xs4all.nl/libellen.html::
libellen::juffers=>houtpantserjuffer