Historie PEN-eiland / Diemer Vijfhoek::Waterpeil en Windworp

  Griendwilgen op het PEN-eiland waaien zeer vaak om, omdat hun kluit in slappe bodem staat (windworp), en groeien dan liggend weer vrij snel uit tot nieuwe bomen.
Zo vernieuwt het bos zich en is voordurend sprake van een- en meerjarig hout.
  vlier, bramen, kamperfoelie, hop en varens in de boszoom

 
In strikte zin is op het PEN-eiland geen sprake van grienden en evenmin van het kappen van hout. De begroeiing, zeker die van het Schietwilgenbos, voldoet wel aan de typering grienden door het beheer van de waterstand van het IJmeer en IJsselmeer en de grondsoort, en het effect daarvan op de grondwaterstand en de grondwatertrappen.

  De grondwaterstand en de grondsoort hebben effecten op de standplaats van het bos.
Tegen deze effecten zijn zogenaamde griendwilgen beter bestand dan zogenaamde moeraswilgen en elzen. (Oecol. flora, 1985, deel 1).

Het PEN-eiland is omdijkt, en wordt niet bemalen. Het grondwaterpeil volgt, vertraagd, de waterstand van het omringende IJmeer.

Het beheer van het waterpeil van IJsselmeer (en IJmeer) heeft gevolgen voor de bosvorming.
Buiten het groeiseizoen (in najaar en winter) houdt men het peil laag, om overstroming van de grote rivieren te kunnen opvangen.
Het IJsselmeer en de randmeren hebben de functie van zoetwaterbekken.

Met smeltwater en in de regentijd verzamelt men hier zoet water voor de drogere seizoenen.
Aan de verkleuring van de basaltblokken aan de voet van de dijk is te zien dat het waterpeil van het IJmeer soms 20-40 cm hoger staat dan in juni '97.

Stelselmatig benadrukken natuurorganisaties dat ze het natuurlijk peil terug willen, omdat alleen dan het buitendijks riet groeikansen heeft. Rietkragen zijn nodig voor vogels en vissen maar ook voor de waterzuivering.

In het groeiseizoen (in voorjaar en zomer) houdt men het peil hoog, om droogvallen van waterlopen in Salland en Twente te voorkomen. Een onnatuurlijk peil, maar onomkeerbaar. Toch zijn er misschien kansen om het niveau te verlagen: manipulatie van het waterpeil in de Markermeer. Gevaar daarvan zou kunnen zijn dat het Noordhollandse veen wat sneller gaat inklinken.
 
Het bouwen van IJburg in ons zoetwater reservoir moet worden gecompenseerd door goed land onder water te kunnen zetten als dat nodig is. Waarschijnlijk wordt dat gecompenseerd in de IJdoornpolder en bij Bijlmerweide.
vuurtoren bij IJdoorn
werkeiland kamperfoelie robertskruid op basalt blok
Verder
Terug
Begin

 
Historie++Waterpeil   http://werthof.home.xs4all.nl/peneiland.html