laatst bewerkt (y.m.d): 2010.12.31

Plantengallen in Nederland

  Nut van gallen
Onlangs kreeg ik een vraag naar de zinvolheid of zin van gallen. Gallen hebben zin. Niet voor de gastheer, maar wel voor de bewoner.
Insecten, luizen en mijten wonen er relatief veilig tegen predatie door vogels, en het zal wel lekker warm en droog zijn in zo'n gal.
Veel dieren overwinteren in gallen. Als een gal aan een struik of boom blijft hangen, blijft hij droog.
Sommige gallen vallen op de grond. Het dier overwintert dan in de gal die vaak kliedernat wordt, en soms onder water ligt. Als ei en als larve kunnen galbewoners overleven in ondergelopen gallen.
Gallen die wel blijven hangen, worden vaak gebruikt door dieren om in te schuilen. Je ziet b.v. vaak oorkruipers in eiken gallen in en uit kruipen, en in wilgenroosjes in wilgen zijn vaak wantsen aan te treffen die overwinteren in de schubben van de gal.

Bestrijding van gallen
Onlangs kreeg ik een vraag naar de bestrijding van gallen. Galbewoners zijn parasieten. Van elkaar en van de waard(-plant).
Bestrijding van gallen van insecten, mijten en muggen is zinloos. Bij bespuiting met gif sterven talloze soorten dieren in en rond de boom die daar nuttig werk verrichten zoals het opeten van galbewoners en andere parasieten. Het gif raakt niet het dier in de gal. Daarom wordt afgeraden gallen van dierlijke veroorzakers te bestrijden.

Een galspecialist (Hellrigl) beschrijft het gevolg van jarenlang alle gallen afknippen en afvoeren. Het totaal aantal gallen neemt aanzienlijk af. Het effect is nog jaren merkbaar. Maar helemaal verdwijnen doen ze niet. Zelfs niet als je dat tot ver in de omtrek doet.
Dat deed me denken aan mijn moeder die consequent, veertig jaar lang, alle rode, blazige, blaadjes uit de aalbes (ribes) plukte. Dat ging om de Korschelts luis (Cryptomyzus korschelti). Ze hield ze in toom, meer niet.

Twijfelachtig is de bestrijding van luizen die gallen veroorzaken. Zij kunnen zeer schadelijk zijn voor de gewassen. Maar de hamvraag is, hoe zij zich verschuilen, en op welke momenten zij tevoorschijn komen.

Anders ligt dat met gevaarlijke schimmels, roesten en branden op cultuurgewassen zoals peren en rozen. Hun invloed is zeer schadelijk. Terugdringen is meestal gewenst.

Veel roesten zijn te bestrijden met een aftreksel van brandnetel of heermoes. Bij roest op rozen kan ik gier van paardestaarten aanbevelen. Ik heb dat zelf in de tuin toegepast, en roest verdwijnt na een week lang elke dag de roos besproeien.

Voor perenvuur raadt men aan om binnen vijfhonderd meter alle coniferen te verwijderen. Die afstand is de maximale overbrugging die deze roest haalt tussen de ene waardplant en de andere. Daarmee red je de peer die daardoor het volgend jaar geen aantasting zal hebben. Coniferenkwekerijen en fruitteelt gaan niet samen in hetzelfde gebied. Maar ja, als je buren van coniferen houden, dan begin je niet veel.
 
 
Gal Inleiding
Gal Ecologie
Gal Naamgeving en Typering
Vergald Dankwoord
Gal Boeken
Gal Websites