laatst bewerkt (y.m.d): 2011.01.11

Plantengallen Digitaal Herbarium

 
Met Galtypen kun je navigeren op deze site, zie Galtypen.

Naamgeving en Typering van Plantengallen:
De verwekker van de gal krijgt altijd een wetenschappelijke naam. Tot 2009 hadden de meeste galverwekkers geen Nederlandse naam. Wel sinds Docters van Leeuwen (4e druk, 2009). De naamgevingscommissie heeft er systematisch werk van gemaakt.
De gal zelf heeft soms een Nederlandse naam. Veel van die galnamen zijn afkomstig uit de jeugdbonden, en al jaren in gebruik. Galnaamgeving is nooit systematisch geweest. Sommige gallen hadden twee of drie namen, andere namen verwezen naar twee of drie soorten gallen. De oer-Nederlandse galnaam verwijst zelden naar de galmaker. De naam omschrijft de gal zelf. Soms als beeldspraak, als vergelijking of associatie met een of meer kenmerken van de gal. Vijfennegentig procent van de plantengallen heeft geen Nederlandse naam.

Ook bestaan er namen voor galtyperingen in Nederlands, Engels, en Duits zoals beursgal (pouch gall), hoorngal (horn gall), ambrosiagal (ambrosia gall). Die galtype-namen worden vaak nog gebruikt in determinatiesleutels.
Voor Redfern & Shirley verscheen er apart van het boek een verklaringenlijst met galtypes. Voor Docters van Leeuwen (1e t/m 4e druk) verscheen zo'n lijst nooit.

Voorbeelden naamgeving door typering:
Ecologie: ambrosiagal
Gebruik: 'inkt'-bereiding
Vertaling: aries=ram

Voor een overzicht van galtypen: klik hier
 

  Op deze site:
Gallen: Inleiding
Gallen: Boeken
Gallen: Links
Gallen: Ecologie
Gallen: Nut en Bestrijding
Vergald Dankwoord