laatst bewerkt (y.m.d): 2010.12.02 (bezig)

Galmuggen (Cecidomyidae) en plantengallen
  De familie van de Galmuggen valt onder de Orde van de Tweevleugelige insecten of Vliegen (Diptera). Veel soorten uit deze familie veroorzaken nooit plantengallen. Van enkele geslachten bestaan soorten die in Nederland gallen veroorzaken, zoals:
Deze en andere galvormers op deze site, klik hier

Het geslacht Dasineura (Dasyneura) spant in Nederland de kroon met een stuk of 60 soorten galveroorzakers.
Ze komen voor op o.a.: boterbloem, brandnetel, brem, els, engelwortel, es, gele dovenetel, glad parelzaad, hennepnetel, hertshooi, hopklaver, kamperfoelie, linde, luzerne, peer, raket, ratelpopulier, sikkelklaver, viooltje, walstro, waterkers, en wilg.
Sommige soorten veroorzaken een rozet(galtype) of een blaasje (type), andere veroorzaken het vouwen of oprollen (type) van blaadjes.

Van geslacht Contarinia (42) zijn 42 soorten in Nederland galvormend. Overige aantallen galvormende soorten in Nederland per hier opgenomen geslacht: Didymomyia (1), Iteomyia (1), Jaapiella (14), Mikiola (1), Rabdophaga (10), Rondaniola (1), Schizomyia (1), en Wachliella (4).

Voor sommige galwetenschappers (cecidiologen) behoren bladvouwers en bladrollers niet tot de galveroorzakers als er daarbij geen galweefsel ontstaat dat door de larve geconsumeerd wordt. Van een gal wordt dan pas gesproken als er wondweefsel in galvorm ontstaat, als dat wondweefsel de voedselbron vormt voor het nageslacht van de veroorzaker van de wond, en als dit nageslacht leeft binnen de gal tot aan de gedaanteverwisseling.
Zo'n inperking sluit bladmineerders, bladvouwers en bladrollers uit. Deze eten bladgroen, en doen daarbij misschien door hun speeksel wondweefsel ontstaan. Zij zijn echter niet afhankelijk van dat wondweefsel als enige voedselbron. Ook bladspinners, die een blad vouwen of rollen en dan vastbinden met draadjes, vallen op deze manier buiten het kader van galonderzoek. En met deze inperking vallen ook tal van schimmels in strikte zin buiten het onderzoeksterrein van de cecidiologie.
Plantengallen boeken van b.v. Buhr (1964,1965) en Docters van Leeuwen (1982, 2009) nemen enkele grensgevallen op in hun determinatiesleutels. Dat is prettig voor leken die aan een strikte afbakening nog geen boodschap hebben.


Trefwoorden en Links

 Diptera op www.bioimages.org.uk

NL : galmuggen, plantengallen
WT: cecidomyiidae, diptera
UK:  gall midge, plant galls
DE : gallmücken, gallmuecken
 
 
Vorige scherm