Smaragdlibel Glanslibellen [Corduliidae] Cordulia aenea  

    Niet waargenomen in 't Laegieskamp in 2002. De foto is gemaakt op de Postiljonheide.  
  Verspreiding:   Vrij algemeen.Komt voor in 4 Gooise uurhokken (bij benadering Muiderberg, Naardermeer, Hilversums en Laarder wasmeer). Waargenomen op Franse Kampheide, Postiljonheide en bij de Kromme Rade.  
  Vliegtijd:   Van 11 april tot 30 juli (top: mei-juni).  
  Biotoop:   Laagveenmoerassen, matig voedselrijke vennen. Voedselarm en voedselrijk, stilstaand water. Meestal staan er bomen en struiken langs de oever en zijn zeggen en biezen aanwezig.  
  Gedrag:   Jonge dieren jagen op zonnige plekken langs bosranden en houtwallen. In de ochtend zonnen ze daar vaak op bladeren. Geslachtsrijpe mannetjes vliegen langzaam met licht opgeheven achterlijf langs de oever, als ze op zoek zijn naar vrouwtjes. Vaak hangen ze stil in de lucht, licht heen en weer schommelend. Mannetjes verdelen hun tijd tussen patrouilleren langs de waterkant, en fourageren langs boomkruinen. Ze rusten in bomen..
Smaragdlibellen zijn ook actief bij bewolkt weer en bij lagere temperaturen dan andere in het voorjaar actieve soorten (Glassnijder, Viervlek). Als die aanwezig zijn, wordt de Smaragdlibel weggejaagd.
 
  Paring:   De paring begint in de lucht en eindigt hangend aan planten of bomen.  
  Ei-afzet:   Vrouwtje zet haar eieren af in afwezigheid van het mannetje. Ze tikt ritmisch met haar achterlijf op het wateroppervlak in een oeverzone met een hoog opgaande begroeiing. en laat zo telkens 10-30 eitjes los.  
  Ontwikkeling:   De eieren zwellen op in contact met water en zinken naar de bodem of kleven vast aan planten. De eieren komen na 18-24 dagen uit. De larven overwinteren 2-3 keer. Jonge larven graven zich in de bodem in, en wachten op prooien die voorbij komen. Oudere larven vestigen zich tussen biezen en zeggenstengels, tussen hoornblad en vederkruid. In de rietkraag zitten ze in dichte plekken, in water met drijvende waterplanten zitten ze in open water en onder drijfbladeren.  
  Uitsluiping:   Korte uitsluipperiode(eind april tot begin juni). Meestal op oeverplanten zoals pijpenstrootje, gele lis, holpijp, galigaan, zeggen en grassen, soms onder of in bomen. Er zijn larvenhuidjes gevonden op een botenhuis in het Naardermeer en op bomen (tot 30 meter van de waterkant en tot 5 meter hoog).
Na uitsluiping duurt het 10-15 dagen voor de dieren geslachtsrijp zijn.
 
  Mobiliteit:   Geen zwerver. Nooit waargenomen buiten het bekende verspreidingsgebied. Wel een goede vlieger. Wel in staat geschkte biotopen op lokale schaal te koloniseren. Geen bedreigde soort. Wel beheeradvies: bij kap van bos/bomen langs het water, altijd enkele boomgroepen laten staan.  
  Begeleiders:   Soorten met een voorkeur voor vennen en laagveen:
*Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula),
*Viervlek (Libellula quadrimaculata),
*Variabele waterjuffer (Coenagrion pulchellum op laagveen), en
*Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella op zandgrond).
[Een * staat bij de aangetroffen soorten in en om 't Laegieskamp.]
 

  De Smaragdlibel is te verwarren met:
  • Metaalglanslibel (Somatochlora metallica)
    De Metaalglanslibel en de Smaragdlibel zijn beide groen tot bruingroen en glimmend. Ze hebben ook beide een knotsvormig achterlijf. De knotsvorm van de Metaalgroene begint die knotsvorming op de helft van het achterlijf, en bij de Smaragdlibel begint de knotsvorm pas op tweederde van het achterlijf.
    Beide soorten komen voor in Gooise uurhokken, de Metaalglanslibel in meer hokken dan de Smaragdlibel. Beide soorten zijn niet waargenomen in 't Laegieskamp in 2002.
     
  • Hoogveenglanslibel (Somatochlora arctica)
    Ook de Hoogveenglanslibel lijkt wel wat op de Smaragdlibel, maar de knotsvorming in het achterlijf zet al veel hoger in, en dat leidt tot een minder uitgesproken knots. Het borststuk van de Hoogveenglanslibel heeft een andere kleur dan dat van de Smaragdlibel, en de Hoogveenglanslibel heeft gele vlekken op de zijkant van het derde sgment die de Smaragdlibel niet heeft.
    Maar er zijn ook biotoop-verschillen. De Smaragdlibel tref je wel eens aan boven open water, de Hoogveenglanslibel nooit. En de Smaragdlibel tref je aan bij laagveen, de Hoogveenglanslibel nooit.
 

  Meer foto's:   http://www.ulstermuseum.org.uk/dragonflyireland
http://perso.wanadoo.fr/ramieres
 

werthof.home.xs4all.nl/libellen.html::
libellen::libellen=>glanslibellen