Bruinrode heidelibel Korenbouten [Libellulidae] Sympetrum striolatum  

  klik op foto, vrouwtje   In Park Spoorzicht in Diemen leven vooral juvenielen en volwassen vrouwtjes van de Bruinrode heidelibel. Dat is normaal voor een libellen fourageergebied.
Pas uitgeslopen imago's zoeken warme, ruig begroeide terreinen op. Ze jagen vanaf uitkijkposten op kleine insecten, meestal vanaf pitrusstengels. Gerijpte mannetjes trekken weg naar voortplantingswater.

In het Laegieskamp zijn alle woonwensen (soorteigen habitateisen) vlak bij elkaar gelegen. Je komt er dus mannetjes, vrouwtjes en juvenielen tegen, zowel fouragerend als eitjes dippend.

 
 
  Foto's:   Fotopagina  
  klik op kaart karnemelksloot midden karnemelksloot noordwest karnemelksloot noordoost blauw grasland tennisbanen verlengde fortlaan zwembadvallei wei1 wei2 wei3 wei4 zwembadbos west zwembadbos oost eco-sloot fort pannekoek   Verspreiding:
Zeer algemeen. Is waargenomen in alle Gooise uurhokken.

Vliegtijd:
Van juli tot oktober.

Biotoop:
Stilstaande, meestal ondiepe wateren. Minder talrijk in voedselarme wateren. Het is een snelle kolonisator van nieuw ontstane vijvers en meertjes.

Gedrag:
Zwerven over grote afstanden. Vaak aan te treffen in graslanden en wegbermen. Pas uitgeslopen imago's zoeken warme, ruig begroeide terreinen op. Ze jagen vanaf uitkijkposten op kleine insecten.
Geslachtsrijpe mannetjes zitten langs de waterkant.

Ei-afzet:
De paring vindt plaats in de oeverbegroeiing. Dat duurt een kwartiertje. Daarna vertrekt het paar als tandem, naar het water. Het vrouwtje zet de eieren af op de waterspiegel.
 
  Ontwikkeling:   Ei overwintert. Eitjes komen in 3-6 weken tot ontwikkeling, afhankelijk van de watertemperatuur. De larven leven op de bodem en tussen de waterplanten. Hoofdvoedsel: muggenlarven. De levenscyclus duurt een jaar.  
  Uitsluiping:   's Morgens vroeg op begroeiing in of bij het water, de meeste op enkele decimeters boven de waterspiegel, op 150 cm hoogte op 6 meter vanaf het water komt ook voor. Een uitgeslopen libel kan maximaal 4 maanden leven.  
  Mobiliteit:   Krachtige trekker. Er zijn gegevens bekend van zwermen van miljoenen dieren op volle zee. De soort is in de omringende landen overal aanwezig. In Nederland neemt het aantal uurhokken waar de soort voorkomt, flink toe.  
  Begeleiders:  
*Paardenbijter,
*Steenrode heidelibel.
Bloedrode heidelibel (Sympetrum sanguineum)

[Een * staat bij de aangetroffen soorten in en om 't Laegieskamp.]
 
 

Te verwarren met:
  • Steenrode heidelibel (S. vulgatum)
    De Steenrode heidelibel heeft een zwarte, langs het oog omlaag lopende, oogstreep, en heeft een licht knotsvormig achterlijf.
    De Bruinrode heidelibel heeft een cylindrisch achterlijf en de zwarte oogstreep loopt niet omlaag af langs het oog.
  • Bloedrode heidelibel (S. sanguineum)
    De Bloedrode heidelibel heeft een licht knotsvormig achterlijf, en een intens rood achterlijf; de poten zijn geheel zwart.
    De Bruinrode heidelibel heeft geen knotsvormig achterlijf, het rood van het achterlijf neigt meer naar bruin, en de zwarte poten zijn geel gestreept.
  • Zwervende heidelibel (S. fonscolombii)
    De Zwervende heidelibel heeft rood aangezette aderen op de vleugel, vaak geel gestreepte poten, grijsblauw aan de onderkant van de ogen, geen zwarte oogstreep, en een zwart omrand oranje basisvlek.
    De Bruinrode heidelibel heeft geen blauw in de bruinrode ogen, geen gekleurde basisvlek in de vleugels maar heeft wel een zwarte oogstreep, en heeft ook geel gestreepte poten.
  • Geelvlekheidelibel (S. flaveolum).
    De Geelvlekheidelibel heeft opvallende gele vlekken op de vleugelbasis.
    De Bruinrode heidelibel heeft geen gele vlekken op de vleugelbasis.
 

  Meer foto's:   http://www.ulstermuseum.org.uk/dragonflyireland
http://perso.wanadoo.fr/ramieres
 

werthof.home.xs4all.nl/libellen.html::
libellen::libellen=>korenbouten