Peervormige stuifzwam
( Lycoperdon pyriforme )
NMV Ga 216060


Taxonomie (stamboom):
Peervormige stuifzwam is een soort uit het stuifzwamgeslacht Lycoperdon van de familie Stuifzwamachtigen (Lycoperdaceae). Voor deze groep bestaan aparte beschrijvingsbegrippen, zoals gleba, subgleba, e.d. Voor uitleg, zie hier.


Veldkenmerken:

Groeit op hout; heeft in zeer klein en jong stadium bruine stekeltjes. Spoedig vallen deze af tijdens de groei. Al snel zijn ze kaal, met hooguit hier of daar een wratje.
Bij wel op de grond groeiende Peervormige stuifzwammen zijn witte mycelium draden zichtbaar naar boomwortels of begraven hout.

Vermeulen(1999): sporenvormend weefsel (=gleba) blijft wit.

Nordic (III, p.335): sporenvormend weefsel (=gleba) en steunweefsel(=subgleba) zijn gescheiden door een vliesje (=pseudodiafragma).

 

Pseudo, omdat Lycoperdon soorten geen echt diafragma hebben. Alleen het Vascellum-geslacht (Afgeplatte stuifzwam heeft een echt scheidingsvlies tussen de twee weefsels in.

Soorten veranderen nogal eens van geslacht door dit soort pseudobegrippen.


Biotoop:
Groeit op vermolmd hout, op stronken, op boomstammen en op begraven hout.
De meeste (van mijn) vondsten van Peervormige stuifzwam in het Gooi en in Nyenrode, groeien op stronken van berken, beuken en zomereiken. Het kan zijn dat deze stuifzwam bepaalde boomvoorkeuren heeft.


Foto's: Hele jonge Peervormige stuifzwammen, Spanderswoud, 11 sep. 2010

 

Foto: Zelfde plek, Peervormige stuifzwammen, Spanderswoud, 22 sep. 2010


Regio:
De Peervormige stuifzwam is nog niet waargenomen in dit kilometerhok, wel op andere plekken in Diemen, o.a. in de buurt van de MAXIS, bij het PEN-eiland en in de buurt van de tramremise. In de regio Amsterdam is de soort soms aangetroffen als schorsbewoner aan de voet van oude populieren.

PEN-eiland, Diemerzeedijk, Amsterdamse bos, de Oeverlanden, en het terrein van de Muider Kruitfabriek zijn de kansrijkste plaatsen in de groot-regio Amsterdam. Vooral omdat daar zeer oude populieren staan.
In het Gooi, met name in de beukenbossen, zijn de kansen veel groter, vooral op beuk-boomstronken, en omgewaaide beukenstammen.

 


Verwisselbaarheid:
Als het hout erg vermold is, kan er ook Parelstuifzwam (Lycoperdon perlatum) op groeien. Echter, als je Parelstuifzwam stekels afwrijft, blijft een netvorige tekening achter. Bij de Peervormige stuifzwam gebeurt dat niet.

Foto's: Peervormige stuifzwammen,
Ahaus (Wuellen), 10 okt. 2000

 

Foto: Peervormige stuifzwammen,
Spanderswoud, 30 sep. 2010


Bronnen:
R. Philips (1981) Paddestoelen en Schimmels van West-Europa, Spectrum Natuurgids, pp. 246-251
Gerhardt (2006), De grote Paddenstoelen Gids (voor onderweg), Tirion Natuur, pp. 594-611
Hansen e.a. (1997), Nordic Macromycetes, Kopenhagen, Vol 3, p. 298-340.
R. Chrispijn e.a. (1999), Champignons in de Jordaan, pp. 157-161 (John Reijders)
H. Vermeulen (1999), Paddestoelen, Schimmels en Slijmzwammen van Vlaanderen, Wielewaal, Turnhout, p. 539-543.


Top