Laatste update: 23 april 2024
Natuur in en om Diemen (2024)


Natuur in Diemen 2014 vind je hier.
Natuur in Diemen 2015 vind je hier.
Natuur in Diemen 2016 vind je hier.
Natuur in Diemen 2017 vind je hier.
Natuur in Diemen 2018 vind je hier.
Natuur in Diemen 2019 vind je hier.
Natuur in Diemen 2020 vind je hier.
Natuur in Diemen 2021 vind je hier.
Natuur in Diemen 2022 vind je hier.
Natuur in Diemen 2023 vind je hier.

Dit is de pagina Natuur in Diemen 2024

Zo zag het veld in Natuurpark Spoorzicht er winter 2023 uit. En in 2024 ook.

In maart stond het veld nog blank, in april droogde het al op. Winters moerasbos.
Het treft dat in de winter kinderen zelden buiten spelen,. Ze doen dat liever in de zomer, en dan is het geen moeras.
Volwassenen beseffen dat zelden. Het denken beperkt zich dan tot eens moeras, altijd moeras.

Als het moeras opdroogt, is Spoorzicht op z'n mooist. Dat is als de blaadjes net aan de bomen komen. Door al die blaadjes verdampt het vocht, en droogt het park op.
De uitgegroeide en opengevouwen blaadjes vangen alle licht af, en maken het park tot een donker bomenbos. In de zomerse duisternis (lekker koel) krijgen planten op de bosgrond te weinig licht om tot bloei te komen.
Het zijn dan juist de open plekken en de padbermen die geuren naar bloesem en gemaaid gras.

Begin maart begon een ploeg aan het opschonen van de slootkanten.
Slootkantbeheer behoort niet tot de taken van de werkgroep. Op een klein stukje na, dat voor de jaarlijkse slootjesdag excursie wordt benut.
Slootkanten vrijhouden is een gemeentetaak, deels ecologisch, deels juridisch vereist, en wordt dus aanbesteed.

Eind maart waren de slootkanten schoon geknipt, en alle afgeknipte en gezaagde hout lag er pal naast. Op zich een logische en goedkope werkwijze, maar wel met als gevolg dat er hout ligt op de standplaats van rodelijst soorten (die daardoor niet kunnen fructificeren), op de haard van Reuzenberenklauw (die je moet kunnen schoffelen of uithakken), en op plekken die beslist gemaaid moeten worden (om verbraming tegen te gaan), wat later in het seizoen. Kennelijk is niet nagedacht over gevolgen voor groenbeheerders na hen. En die willen toch ook graag zo goedkoop en efficiënt mogelijk kunnen werken.

Binnenkort worden in opdracht van de gemeente paden aan de zuidkant opgehoogd met gemotoriseerde kruiwagens, tijdens of na het broedseizoen.
In zo'n kruiwagen past een halve kuub zand, en dat is te veel en te zwaar in nat terrein. En het terrein is nat in de winter en de lente.

Op 14 april vond de eerste publieksexcursie plaats, nadat op 7 april aan de noordkant paden waren opgehoogd door vrijwilligers. Zonder die ophoging was het terrein nog te nat geweest voor een excursie.

Op 23 april is een wandeling gemaakt met groenmedewerkers van de gemeente Diemen. Nu het voorontwerp voor het park is goedgekeurd door B en W en is besproken in de gemeenteraad gaat het toch echt gebeuren. In 2025 begint de uitvoering, in 2026 zou het klaar moeten zijn. En in dit jaar (2024) moet dan de participatie met buurtbewoners nog plaats vinden.

Natuurlijk vindt er ook net nu een wisseling plaats in het ambtenaren apparaat. Er zijn gaande en komende ambtenaren, en er is sprake van taakoverdracht in het veld. Met name: wat doe je met iepen, wanneer schil je ze, en wanneer niet? Kun je eerst op vakantie gaan, en er dan nog eens rustig over nadenken of je wat zult doen? Wat doe je met bomen in de sloot? Wat doe je aan verbraming? Wat doe je met essen met essentaksterfte? Wat ga je doen met Veelbloemig roosje? Wat te doen met Canadese kornoelje? Gewoon lekker laten gaan?

Begin mei gaan vrijwilligers verder met het zandpad aan de noordkant.

Geschoonde oevers makenVerborgen gebreken ineens zichtbaar

Geschoonde oevers onthullen verborgen gebreken, zoals een boom die in het water is gevallen, en toch eens een keer moet worden opgeruimd, of een lokale haard van Reuzenberenklauw op een plek die iedereen altijd weer over het hoofd heeft gezien

BoshyacintFluitekruid

Look zonder LookReuzenberenklauw

Niets is zo vergankelijk als natuur in overheidshanden. Als er rolstoelen in het park mogen komen, dan zijn kinderwagens en fietsen niet ver weg, want het hek staat ver genoeg open, en de mens is grensverleggend genoeg bezig om eigen paden te maken en de bestaande te verramschen.
Zieke bomen laten je niet met rust. Als ze niet vanzelf omwaaien, dan zul je ze toch wel preventief moeten knotten om erger te voorkomen. Dus zo'n zieke es met kogelvormige zwammen op de stam is een publiekstrekker die korter mee zal gaan dan de natuur hem nog geeft.

ExcursieKogelhoutskoolzwam
(Daldinia concentrina)

Bospaden zijn te zacht voor fietsbandBomen verdwijnen mogelijk te vroeg